Вплив субгоризонтальних рухів на розвиток Дніпровсько-Донецької западини - Лубков, М.В. (Центр менеджменту та маркетингу в галузі наук про Землю ІГН НАН України, 2008)
На основі чисельного моделювання механічної поведінки Дніпровсько-Донецького авлакогену під впливом повільних субгоризонтальних рухів було показано, що розтяжні з боку рухомої частини нижньої консолідованої кори зусилля сприяють ефективнішому осіданню блоків дорифейського фундаменту авлакогену, ніж у результаті стиснення його бортів. Більше того, стискні бічні рухи приводять до складкоутворення не лише на бортах авлакогену, а й в його центральній частині, тодіяк розтяжні рухи сприяють утворенню складок тільки на його периферіях. Аналіз механічної поведінки розрізу консолідованої кори ДДЗ в дорифейський період показав, що одні лише субгоризонтальні стиснення не в змозі привести до осідання блоків кристалічного фундаменту, водночас субгоризонтальні розтягнення певною мірою могли обумовити утворення вузького та глибокого рову, який міг стати засновником сучасного авлакогену.