Система управління гімназійною освітою в Російській імперії (на прикладі українських міст ХІХ — початку ХХ ст.) - Милько, В.І. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2015)
Проаналізовано нормативно-правову базу, яка регулювала процес створення та розвитку гімназій у Російській імперії. Основну увагу акцентовано на аналізі специфіки управління середніми навчальними закладами, які діяли в українських містах. Розкрито вплив на цей процес міністерського чиновництва та внутрішньогімназійної адміністрації.