Портові міста — основні реалізатори хлібних продуктів з українських губерній Російської імперії (1861–1914 рр.) - Реєнт, О.П. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2016)
Проаналізовано роль і значення портових міст Північного Причорномор’я та Приазов’я у реалізації хлібних продуктів з українських губерній Російської імперії (1861–1914 рр.). Розкрито комплекс проблем, які гальмували цей процес: відсутність досконалої інфраструктури, неефективна логістична політика уряду, неналежне кредитування сільськогосподарських виробників, високі фрахти на іноземні судна та ін. Доведено, що протягом досліджуваного періоду портові міста майже винятково обслуговували саме українські губернії. Підкреслено, що це демонструвало наявність замкнутого виробничо-торгового циклу та, відповідно, відсутність інфраструктурної і продовольчої залежності від інших регіонів Російської імперії.