Розвиток міст Донбасу у другій половині ХІХ — на початку ХХ ст. - Молчанов, В.Б. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2017)
У повідомленні висвітлюється процес заснування і розвитку міст на Донбасі. На підставі різних джерел та історичних досліджень з’ясовується, що їх утворення відбувалося переважно за територіально-адміністративним принципом як важливих транспортних осередків та оборонних форпості. Після реформи 1861 р. і до 1900 р. збільшення кількості міст і зростання міського населення зумовлювалися стрімким промисловим розвитком регіону, заснуванням при підприємствах великої кількості робітничих селищ і поселень. Головними чинниками зростання міст і містечок були промисловий переворот, індустріальний бум, розбудова залізничної мережі, збільшення обсягів торгівлі тощо. На початку ХХ ст. розвиток міст характеризувався облаштуванням і благоустроєм центральної, елітної частини населених пунктів регіону. Їх особливостями були впровадження різного роду побутових вигод, розширення міської транспортної мережі, облаштування вулиць та громадських місць. Водночас умови життя більшості містян залишалися незмінно важкими.