Дослідження передісторії створення образу богоматері Оранти Непорушна Стіна з Софійського собору у м. Києві - Бачинська, О.В. (Сіверщина в історії України, 2012)
У статті розглядаються джерела виникнення образу Богоматері Оранти; історія формування образу та релігійних уявлень, пов’язаних з ним у Візантії; висувається версія відносно появи саме такого образу на вівтарній стіні храму Софії Київської.