Виїзний промисел скіфських ливарників - Ольговський, С.Я. (Сіверщина в історії України, 2012)
У статті аналізується рівень розвитку бронзоливарного ремесла у Північному Причорномор’ї у VI-V ст. до н. е. Автор дійшов висновку, що кольорова металообробка у грецьких колоніях поступалась скіфський за обсягом і складністю технологічних прийомів. В зазначений час в Ольвії і на поселеннях її хори, на Березанському и Ягорлицькому поселеннях працювали бродячі майстри – вихідці із варварського середовища.