Експресія та активація протеїнкінази Аkt/РКВ в нормальних тканинах, доброякісних та високодиференційованих злоякісних пухлинах щитоподібної залози людини - Гуда, Б.Б.; Пушкарьов, В.М.; Журавель, О.В.; Пушкарьов, В.В.; Коваленко, А.Є.; Таращенко, Ю.М.; Тронько, М.Д. (Доповіді НАН України, 2016)
Вивчено експресію та активацію головної ефекторної протеїнкінази фосфатидилінозитол-3-кіназного каскаду (РІ3К) — протеїнкінази Аkt (v-akt murine thymoma viral oncogene homolog) в нормальних тканинах, доброякісних та високодиференційованих злоякісних (з метастазами та без метастазів) пухлинах щитоподібної залози (ЩЗ) людини. Встановлено відмінності щодо кількості Аkt1 в пухлинній тканині порівняно з нормальними тканинами у фолікулярних аденомах та карциномах. Сумарна активність Аkt всіх трьох ізоформ — Аkt1, Akt2, Akt3 — майже повністю пригнічена в пухлинах, порівняно з нормальною тканиною, крім тканини багатовузлового зоба. Зроблено висновок, що активність Аkt не пов'язана з проліферативними процесами в пухлинній тканині ЩЗ. Розглянуто можливі механізми пригнічення активності сигнального каскаду РІ3К в пухлинах ЩЗ.