Особливості локальних теплових процесів у регіоні Дніпровсько-Донецької западини - Лубков, М.В. (Геоінформатика, 2016)
З метою дослідження аномальних локальних теплових процесів у регіоні Дніпровсько-Донецької западини (ДДЗ) на основі варіаційної скінченно-елементної методики для нестаціонарної задачі теплопровідності змодельовано локальні приповерхневі теплові процеси у зоні сучасної активізації ДДЗ. Показано, що процеси нагріву приповерхневих зон осадових порід земної кори в околах аномальних температурних джерел ДДЗ, які зумовлені переміщенням гарячих флюїдів по активізованих розломах, суттєво залежать від етапу розігріву і наявності у навколишніх зонах високотеплопровідних соляних масивів. У випадку нестабільності аномальних температурних джерел за часом загальна картина розвитку локальних теплових полів визначатиметься періодами їх відносної активності. За розташуванням локальних теплових полів на земній поверхні та їх кількісними характеристиками (поверхневий тепловий потік, температурні градієнти) можна локалізувати місця активізованих глибинних розломів та пов’язані з ними процеси накопичення вуглеводневої сировини в регіоні ДДЗ.