Магнітна тераностика карциноми легені Льюїс комплексом гадопентетату димеглуміну з доксорубіцином - Орел, В.Е.; Рихальський, О.Ю.; Головко, Т.С.; Ганіч, О.В.; Романов, А.В.; Орел, І.В.; Бурлака, А.П.; Лукін, С.М.; Венгер, Є.Ф. (Доповіді НАН України, 2016)
Досліджено протипухлинний ефект комплексу гадопентетату димеглуміну (ГД) з доксорубіцином (ДР) у мишей з карциномою легені Льюїс. Показано, що коефіцієнт гальмування росту карциноми легені Льюїс був найбільший для групи тварин, яким вводили комплекс ГД з ДР і проводили опромінення зовнішнім локальним неоднорідним постійним магнітним та електромагнітним полями. Комп’ютерний аналіз магнітно-резонансних зображень свідчить про те, що після введення комплексу та електромагнітного опромінення (ЕО) карциноми легені Льюїс площа зображення пухлини була меншою на 11,8 %, ніж після впливу офіцинального ДР. Введення ДР тваринам із карциномою легені Льюїс зумовило зниження рівня вільного заліза в мітохондріях пухлинних клітин на 63 % порівняно з контрольними пухлинами (без впливу), тоді як після дії комплексу ГД з ДР, навпаки, зареєстровано збільшення рівня вільного заліза в 9 разів, а за умов комбінованої дії комплексу ГД з ДР та ЕО – на 88 % порівняно з контрольною групою.