Знефторення бікарбонатних вод методами гальвано- й електрокоагуляції - Деремешко, Л.А.; Кучерук, Д.Д.; Балакіна, М.М.; Гончарук, В.В. (Доповіді НАН України, 2016)
Досліджено ефективність очищення фторидно-бікарбонатних вод методами гальвано- й електрокоагуляції на прикладі модельних розчинів і природної води з артезіанської свердловини. Показано, що наявність у воді бікарбонат-іонів погіршує її знефторення методом гальванокоагуляції і практично не впливає на видалення фторидів методом електрокоагуляції. Встановлено основні фізико-хімічні закономірності цих процесів і на цій основі визначено їхні робочі параметри за умови досягнення регламентованої норми фторидів у питній воді.