Особливості структуроутворення вторинного карбіду кремнію, синтезованого в умовах взаємодії нанорозмірного нестехіометричного карбіду кремнію з оксидом заліза - Тимошенко, Я.Г.; Гадзира, М.П.; Гнесін, Г.Г.; Галямін, В.Б. (Доповіді НАН України, 2017)
Вивчено взаємодію між нанодисперсним порошком твердого розчину вуглецю в карбіді кремнію та оксидом заліза при високотемпературному нагріві. Досліджено фазовий склад та морфологію отриманого порошкового продукту. Встановлено, що в процесі взаємодії суміші порошків системи (SiC-C) — Fe₂O₃ у вакуумі відбувається синтезування вторинного SiC з параметром ґратки, що відповідає стандартному значенню кубічного β-SiC. Така ж взаємодія в середовищі проточного аргону супроводжується синтезом вторинного SiC зі зниженим параметром ґратки.