Проблема визначення доцільності дезактивації радіоактивно забруднених об’єктів при перетворенні об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему та шляхи її вирішення - Городецький, Д.В.; Деренговський, В.В.; Павловський, Л.І. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2017)
Проаналізовано стан проблеми доцільності дезактивації радіоактивно забруднених об’єктів, що утворилися під час аварії на ЧАЕС, що будуть утворюватися під час діяльності з перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, а також діяльності зі зняття з експлуатації ЧАЕС. Доцільність їхньої дезактивації визначається для кожного окремого випадку на підставі багатьох чинників, у тому числі на результатах аналізу «доз – витрат - вигоди». Важливим фактором, що може суттєво впливати на рішення щодо доцільності дезактивації радіоактивно забруднених об’єктів, є застосування для її виконання нових більш ефективних та економічних технологій дезактивації.