Методика математичного моделювання захисних характеристик контейнера для зберігання джерел нейтронів - Батій, В.Г.; Підберезний, С.С.; Рудько, В.М.; Федорченко, Д.В. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2017)
Розроблено методику математичного моделювання захисних характеристик контейнера для довгострокового зберігання відпрацьованих джерел швидких нейтронів, у першу чергу ²³⁸ ²³⁹Pu-Be, яка передбачає системний підхід, зокрема врахування всіх головних фізичних явищ, які можуть впливати на рівень радіаційної безпеки. Показано, що крім нейтронів необхідно враховувати випромінювання високоенергетичних гамма-квантів, що утворюються при розпаді високозбуджених рівнів ядра ¹²С, утворених як безпосередньо в реакції ⁹Be(α, n)¹²*C, так і в процесі взаємодії нейтронів з ядрами ¹²C, що входять до складу водневовмісних захисних матеріалів контейнера. Певний вклад у дозу вносять інші вторинні гамма-кванти, що виникають у результаті взаємодії нейтронів із матеріалами захисту та конструкційними матеріалами контейнера, а також гамма-випромінювання внаслідок радіоактивного розпаду ізотопів плутонію та ²⁴¹Am, який накопичується при розпаді домішки ²⁴¹Pu у процесі довгострокового зберігання.