Газофторидная переработка лавообразной массы, имитирующей силикатную матрицу лавообразных топливосодержащих материалов 4-го блока ЧАЭС - Капустин, В.Л.; Левенец, В.В.; Мартыненко, В.Г.; Семенов, Н.А.; Хованский, Н.А.; Шеремет, В.И.; Широков, Б.М.; Щур, А.А. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2007)
Обговорюється метод газофторидної переробки лавоподібних паливовмісних матеріалів (ЛПВМ) 4-го блока ЧАЕС, який дозволяє відділити від ЛПВМ нерадіоактивні елементи. Експерименти по розділенню проводилися на зразках силікатної маси, склад якої аналогічний складу силікатної матриці ЛПВМ. Установлено, що устаткування, розроблене для газофторидної переробки речовин, дає змогу ефективно виділяти із багатокомпонентної силікатної маси кремній разом із киснем, що виділяється при фторуванні. Цей результат має важливе значення, оскільки частка цих нерадіоактивних елементів в ЛПВМ становить близько 70 % мас.