Некоторые особенности радиоактивного загрязнения грунтов промплощадки объекта “Укрытие” - Калиновский, А.К.; Филиппов, А.В.; Пазухин, Э.М. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2006)
Представлено результати експериментальних гамма-спектрометричних досліджень у свердловинах локальної зони об’єкта «Укриття», за якими можна ідентифікувати ¹³⁷Cs и ¹⁵⁴Eu. Показано, що для горизонтів, приурочених до рівнів доаварійних техногенних і природних грунтів характерне поверхневе забруднення обсадних труб свердловин. При цьому відношення активності ¹³⁷Cs і ¹⁵⁴Eu близьке до средньопаливного для 4-го блоку ЧАЕС, що вказує на перенесення «гарячих» частинок з активного шару при бурінні свердловин.