Стан та перспективи дослідження глибинної будови та динаміки земної кори геоелектромагнітними методами в районі станції Академік Вернадський - Корепанoв, В.; Мiлiнeвський, Г.; Мaксимчук, В.; Лaдaнiвський, Б.; Нaкaлoв, Є. (Національний антарктичний науковий центр МОН України, 2004)
Поблизу станції Академік Вернадський виконані дослідження глибинної будови земної кори з застосуванням двох методів: магнітотелуричного зондування (МТЗ) та тектономагнітного профілювання (ТМП). Подано опис нового електромагнітного обладнання станції і його основних технічних параметрів. Наведено дані вимірювань двома методами та обговорюються перші результати їх інтерпретації. Результати ТМП показали хорошу кореляцію профілів статичної (ΔТ) та динамічної (ΔΔТ) аномалій магнітного поля на ділянці досліджень та виявили інтенсивну динамічну магнітну аномалію, викликану сучасними геодинамічними процесами. Їх інтерпретація дозволяє зробити висновок про високу тектонічну активність субмеридіонального глибинного розлому, що проходить поблизу станції, на що вказує отримана оцінка середньої швидкості локальних змін напружень розтягу ~6 Бар/рік субширотного напряму. Обробка даних МТЗ дозволила визначити азимути головних напрямів тензора імпедансу: 50º для максимуму імпедансу, що співпадає з напрямом простягання континентальної берегової лінії в цьому регіоні та 140º для мінімуму імпедансу. Інтерпретація цих даних свідчить про складну тривимірну геоелектричну структуру регіону, ймовірно зумовлену глибинним розломом (або серією розломів) поблизу західного узбережжя Антарктичного півострова.