Церковне прокляття гетьмана Дем'яна Многогрішного - Мамалага, В.В. (Сіверщина в історії України, 2016)
У статті розглядається історія церковного прокляття, накладеного на гетьмана Д. Многогрішного константинопольським патріархом у 1670 р. Встановлюється особа ініціатора цього демаршу та мотиви такого кроку.