Геоелектромагнітне поле в районах узбережжя (за результатами фізичного моделювання) - Кобзова, В.М.; Максимчук, В.Ю.; Ладанівський, Б.Т.; Мартюк, П.К.; Дутко, Р.Б. (Український антарктичний журнал, 2008)
Для розв’язання прямої задачі електродинаміки тришарового середовища з локальними 3D неоднорідностями електропровідності застосовано метод аналогового моделювання з використанням спеціальної лабораторної установки. Показано, що аномальні геоелектромагнітні поля, створені локальними структурами узбережжя (мис, бухта, острови біля континенту), необхідно враховувати при 2D інверсії магнітотелуричних даних. Береговий ефект при складній формі берегової лінії, на відміну від лінійної, становить велику заваду при глибинних МТ зондуваннях на узбережжі, зменшуючи при інтерпретації глибину високопровідної мантії.