Періодична та довготермінова мінливість солоності Південної Атлантики за даними вимірів на антарктичній станції «Академік Вернадський» - Білокриницька, Л.М.; Клок, С.В.; Крученицький, Г.М.; Скоробагатий, Т.В. (Український антарктичний журнал, 2008)
Методами лінійного та нелінійного регресійного аналізу отримано параметри періодичної мінливості і трендів солоності, а також температури води й повітря за даними спостережень за 2000–2006 роки. Встановлено, що крім сезонних коливань перераховані параметри схильні до повільнішого коливання із основним періодом 3 роки. Солоність та температура води мають статистично значущі негативні тренди. Показано, що ці тренди формуються за рахунок синхронних негативних викидів, обумовлених зростанням притоку прісної води внаслідок руйнування льодового щита Антарктики під час антарктичного літа.