Білковий і ліпідний склад сироватки крові та печінки антарктичних риб - Войціцький, В.М.; Хижняк, С.В.; Павлик, А.Е.; Маніло Л.Г. (Український антарктичний журнал, 2008)
Проведено порівняльний аналіз вмісту білків і ліпідів сироватки крові та печінки різних видів антарктичних риб, яких було виловлено під час роботи 9-ї та 11-ї Української антарктичної експедиції в районі Аргентинських островів. Виявлено наявність низькомолекулярного білку (глікопротеїну) з молекулярною масою 13 кДа у N. coriiceps, P. charcoti, C. aceratus і його відсутність у T. bernacchii та G. gibberifrons. Встановлені для різних видів відмінності у ліпідному й білковому складі сироватки крові та клітин печінки свідчать про характерні особливості метаболізму, що може пояснюватись видовою відмінністю, а також різними шляхами адаптації до низькотемпературних умов.