Про залучення рецепторів активації проліферації периксисом гама в механізм антивиразкової дії меланіну, виділеного з антарктичних дріжджів - Кухарський, В.М.; Чижанська, Н.В.; Цирюк, О.І. (Український антарктичний журнал, 2009)
У гострих дослідах на 55 білих щурах досліджено один із можливих механізмів цитопротективної дії меланіну за участі рецепторів активації проліферації периксисом гама. Було встановлено, що імобілізаційний стрес у модифікації Гройсмана і Каревіної викликав у слизовій оболонці шлунка формування виразок, ерозій і крововиливів. Меланін у дозі 5 мг/кг справляв профілактичну дію на розвиток ушкоджень, викликаних стресом. Незворотній селективний антагоніст рецепторів активації проліферації периксисом гама 0\У9662 в дозі 1 мг/кг усував цитопротективиий вплив меланіну на формування стресогенних ушкоджень. Ми дійшли висновку, що антистресовова дія меланіну у слизовій оболонці шлунка у щурів повністю або частково регулюється за участі рецепторів активації проліферації периксисом гама.