Реакція відповіді рослин на УФ-В опромінення та оксидний стрес - Таран, Н.Ю.; Оканенко, О.А.; Бацманова, Л.М.; Свєтлова, Н.Б. (Український антарктичний журнал, 2009)
Досліджувався вплив стресових факторів – ультрафіолетового випромінювання (UV-B) та пероксиду водню (H₂O₂) на представників двох видів роду Deschampsia – D. аntarctica і D. caespitosa. Встановлено, що UV-B випромінюванняя викликало зміни у вмісті пігментів – хлорофілів і каротиноїдів (крім віолоксантину) Склад ліпідів характеризувся накопиченням триацилгліцеролів, сульфохіновадилдіацилгліцеролу, фосфатидилхоліну та деструкцією вмісту моногалактозилдіацилгліцеролу. Вплив H₂O₂ спричиняв акумуляцію вмісту хлорофілу а в рослинах обох видів і каротиноїдів у рослинах D . antarctica. Дослідження в місту гліколіпідів встановило зменшення вмісту моногалактозилдіацилгліцеролу в листках D. caespitosa та незначне накопичення сульфохіновадилдіацилгліцеролу в рослинах D. antarctica.