Пластичність морфогенезу та особливості репродукції рослин Colobanthus quitensis і Deschampsia antarctica в Aнтарктичному регіоні - Кравець, О.А.; Таран, Н.Ю.; Стороженко, В.О. (Український антарктичний журнал, 2012)
Досліджували анатомічну структуру репродуктивних органів двох ендемічних видів рослин Антарктичного регіону – Deschampsia antarctica та Colobanthus quitensis. Виявлено структурно-функціональні особливості організації репродуктивних органів обох видів, які сприяють пристосуванню рослин до дії низьких температур: ефемерність та інтенсивність репродукції, клейстогамія, наявність спеціальних анатомічних пристосувань оцвітини та зав’язі, триклітинний тип пилкових зерен.