Великий магнітоелектричний ефект при кімнатній температурі в нанозеренних кераміках мультифероїків-перовськітів із загальною формулою Pb(B′B′′)O₃ - Глинчук, М.Д.; Юрченко, Л.П. (Доповіді НАН України, 2017)
У рамках підходу Ландау—Гінзбурга—Девоншира проведено теоретичне моделювання магнітоелектричного ефекту в нанозеренних кераміках мультифероїків-перовськітів. Розглянуто феромагнітні сегнетоелектрики Pb(Fe₁/₂Ta₁/₂)x(Zr₁/₂Ti₁/₂)₁–xO₃ та Pb(Fe₁/₂Nb₁/₂)x(Zr₁/₂Ti₁/₂)1–xO₃, які мають ви со кі магнітоелектричні властивості при температурах вище 100 К, включаючи аномально великий маг нітоелектричний ефект при кімнатній температурі. Показано, що завдяки розмірним ефектам у нанокераміці можна збільшити коефіцієнт магнітоелектричного зв’язку на 1—3 порядки.