Екологічні загрози для біорізноманіття в Києві від змін клімату - Бойченко, С.Г.; Карамушка, В.І.; Тищенко, О.В.; Мохнач, Р.Ю. (Доповіді НАН України, 2017)
Показано, що екосистеми Києва постійно перебувають під потужним антропогенним впливом функціонування мегаполісу, що істотно посилюється проявами кліматичної аномальності. Тенденція, що проявилася протягом останніх десятиліть, значне підвищення температури в літні місяці (липень—серпень) на фоні зниження кількості атмосферних опадів, стає загрозливою для міських екосистем і справляє на них деструктивний вплив. Ці обставини необхідно враховувати при плануванні міського розвитку для підтримки та збереження міських екосистем.