Фауна безхребетних тварин мохових угруповань острова Пітерман і прилеглого регіону Антарктичного півострова - Трохимець, В.М.; Яковенко, Н.С.; Коваленко, О.С.; Дикий, І.В. (Український антарктичний журнал, 2014)
Уперше створено повний видовий список представників безхребетних мохових угруповань острова Пітерман і прилеглого регіону Антарктичного півострова. Досліджено матеріали, зібрані двома співавторами, і проведено всебічний аналіз опублікованих літературних даних щодо видового розмаїття нематод, коловерток, ногохвісток, комах, кліщів та тихоходів. У межах наземних екосистем острова Пітерман виявлено 28 видів, серед яких переважали кліщі, представлені 11 видами, і коловертки – 8 видами. Загалом для даного регіону Антарктики зареєстровано 67 видів ґрунтових безхребетних. Серед них в угрупованнях домінували нематоди, представлені 28 видами (42% від загальної кількості), кліщі – 18 видів (27%) та коловертки – 14 видів (21% відповідно). Найчастіше в мохових угрупованнях острова Пітерман зустрічаються 5 видів нематод, 3 види коловерток і по одному виду ногохвісток та кліщів.