Вивільняючись із маґнетичного поля імперщини: обговорення в Інституті історії АН УССР праці М.Брайчевського «Приєднання чи возз’єднання?» (4 липня 1974 р.) - Рубльов, О.С. (Український історичний журнал, 2016)
Ідеться про історіографічну атмосферу першої половини 1960-х рр., наукові дискусії серед співробітників Інституту історії АН УССР, унаслідок яких виник задум і було написано знакову статтю М.Брайчевського «Приєднання чи возз’єднання? Критичні замітки з приводу однієї концепції» (1966 р.). Простежується подальша доля як самої статті, так і її автора. Особлива увага звертається на владний задум «наукового спростування» теоретичних побудов М.Брайчевського, що його невдалою реалізацією стало «обговорення» в Інституті історії 4 липня 1974 р. Публікується стенограма цієї «дискусії».