Проблема іконографії І.Ґонти в контексті політик пам’яті та сучасних досліджень - Ковалевська, О.О. (Український історичний журнал, 2016)
Досліджено причини збіжностей/розбіжностей між реальним та уявним образом І.Ґонти, зафіксованим у наративних і візуальних джерелах XVIII–XIX ст., проаналізовано вплив викривлених образів на формування сучасної іконографії цього історичного діяча. Також продемонстровано, як через посередництво візуальних маркерів простору, тобто пам’ятників, відбувається закріплення в історичних уявленнях та свідомості сучасної людини образів, які не мають нічого спільного з реальною постаттю.