Інтенсифікація процесів тепло- та масообміну у системі "крапля сульфатної кислоти - нагрітий газ". Вибір ефективного апарата для випарювання низькоконцентрованих розчинів H₂SO₄ - Гелеш, А.Б. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2015)
Розглянуто умови тепло- та масообміну краплі сульфатної кислоти, яка рухається в газовому потоці. Встановлено, що в межах досліджуваних параметрів більшість крапель залишається аеродинамічно стійкими. Досліджено вплив інтенсифікуючих чинників (початкових температури та швидкості краплі) на випарювання одиничної краплі. Показано, що випарювання розчинів сульфатної кислоти у порожнистих колонних апаратах є низькоефективним. Теоретично обгрунтовано технологічно доцільний режим випарювання. Показано, що багатократне диспергування рідини та високі значення відносної швидкості крапель значно скорочують тривалість випарювання. Одержано математичні залежності для розрахунку показників процесів тепло- та масовіддачі у системі "крапля сульфатної кислоти - нагрітий газ". Обгрунтовано вибір ефективного апарату для випарювання розчинів сульфатної кислоти. Запропоновано нові технічні рішення, які дають змогу ефективно рекуперувати енергію низькотемпературних газових викидів та утилізувати гідролізну сульфатну кислоту.