Композиція ліро-епічних творів Шевченка - Смілянська, В. (Слово і Час, 2008)
Композиція балад і поем Шевченка розглядається у феноменологічному розумінні (як архітектоніка віртуального художнього світу) за двома рівнями проблемно-тематичним і сюжетно-фабульним, а в суто термінологічному значенні композиції вербального тексту за рівнями внутрішньої композиції (перспективації) з її суб єктною організацією та планами психології, фразеології, часово-просторовим, оцінним, а також за рівнем мовленнєвої композиції (способом викладу, композиційно-мовленнєвими формами). Визначаються також і формальні маркери рамок художнього світу.