Передромантичні домінанти як український концепт у ліриці Василя Капніста - Казанжи, О. (Слово і Час, 2008)
Естетика преромантизму у творчості письменника трактується як виразник української ментальності. З’ясовується жанрова своєрідність од В.Капніста, відмінних від класицистичного канону й позначених передромантичними тенденціями. У віршовому доробку митця віднаходяться готичні мотиви, впливи оссіанізму, філософії й поезії Г.Сковороди. Висвітлено спорідненість поезій В.Капніста з українськими голосіннями, схарактеризовано ліричного героя, художнє навантаження образів. Доводиться належність доробку В.Капніста до української літературної традиції.