Ресурсно-онтологічний підхід до оцінки рівня національного розвитку - Полумієнко, С.К.; Стрижак, О.Є.; Трофимчук, О.М. (Математичне моделювання в економіці, 2016)
Пропонується загальна схема опису та аналізу процесів національного розвитку на основі визначення його статичних факторів – наявних ресурсів системи та їх порівняльних оцінок. Для формування та подальшого аналізу агрегованих оцінок та індексів пропонується використання онтологічних засобів обробки необхідної інформації.