Про ризики гідроенергетичного будівництва у Дністровському каньйоні - Стефанишин, Д.В. (Математичне моделювання в економіці, 2017)
Досліджено відкриту економічну систему, утворену ненасичуваними споживачами. Частина споживачів є водночас і виробниками товарів. Враховано наявність оподаткування суб'єктів економічної системи. Використано принципи рівноваги Вальрасового типу. Запропоновано алгоритм розв’язання задачі про економічну рівновагу у випадку комплексної дії монопольних явищ та впливу цін на формування споживчих уподобань. Наведено обмеження на модельні характеристики, які забезпечують існування рівноваги такої економічної системи. Знайдено стани рівноваги з прийнятними для всіх суб'єктів економічної системи рівнями споживання. Вказано інтервали можливих значень рівноважних характеристик. Відзначено залежність реалізації конкретного стану рівноваги економічної системи від вибору стратегії оподаткування.