Оцінка якості обробки складних даних біологічної природи на основі критеріїв ентропії - Бабічев, С.А.; Литвиненко, В.І.; Таіф, М.А.; Фефелов, А.О. (Штучний інтелект, 2016)
У статті представлено систему оцінки якості обробки складних даних біологічної природи з використанням критерію ентропії Шеннона. Проведено порівняльний аналіз різних методів розрахунку ентропії Шеннона при використанні модельного сигналу при різних рівнях відношення сигнал-шум. Запропоновано багатокроковий алгоритм обробки даних ДНК мікрочіпів для визначення експресій генів, у якому оцінка якості обробки на кожному етапі здійснюється на основі середнього значення ентропії Шеннона для усіх об’єктів бази даних.