Корекція гострого холангіту у щурів водорозчинними C₆₀ фулеренами - Кузнєцова, Г.М.; Дзюбенко, Н.В.; Рибальченко, Т.В.; Оглобля, О.В.; Рибальченко, В.К. (Доповіді НАН України, 2018)
Досліджено вплив водорозчинних біосумісних C₆₀ фулеренів (C₆₀ФВР) на функціональний стан печінки за умов інтраперитонеального та перорального введення на моделі α-нафтилізотіоціанат-індукованого хо- лангіту щурів. Встановлено, що C₆₀ФВР у разі перорального введення нормалізує рівень прямого білірубіну та активність аланінамінотрансферази в сироватці крові, а у разі інтраперитонеального — додатково нормалізує рівень загального білірубіну та активність лужної фосфатази, що свідчить про пригнічення симптоматики захворювання. Тобто застосування C₆₀ФВР сприяє частковій корекції печінкової недостатності, спричиненої холангітом, при цьому його інтраперитонеальне введення є більш ефективним.