Історична ретроспектива в багатовимірності барокового полемічного дискурсу (зі спостережень над діалогом о. Лева Кревзи, ЧСВВ та о. Захарії Копистенського) - Ісіченко, І. (Слово і Час, 2009)
У статті аналізуються полемічні трактати о. Лева Кревзи “Obrona jednosci cerkiewnej” (1617) і Захарії Копистенського “Палінодія” (1620-1622) як феномен діалогу західної та східної християнських культур, мотивованого пошуком історичних засад власної релігійної ідентичності. Виявляються риси “сарматської” релігійності. Хронологічна лінія надає об’ємності літературному просторові тексту. Місце церкви визначається в перспективі плекання досвіду святості, утіленої в конкретних персонажах. Дискурс відображає пошук гармонії між непроминущим та історично перехідним у помісній традиції як конкретному втіленні благодатної дії Святого Духа в етнічно й культурно визначеній людській спільноті.