Пайка твердого сплаву композиційним припоєм - Радченко, О.К.; Дерев’янко, О.В.; Романенко, Ю.М.; Лобода, П.І.; Кривошея, В.А. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2016)
Розглянуто застосування композиційного припою МФ9 на основі хімічної сполуки Cu₃P, виготовленого методом порошкової металургії, при отриманні нероз’ємного з’єднання пластин сплаву ВК3 та сталі 12Х18Н10Т. Визначено вплив товщини шару композиційного припою МФ9 на з’єднання двох тіл при створенні ефекту паяння за рахунок електромеханічної обробки великої потужності (SPS процес) на установці СТРУМ-902. Аналіз металографічних структур, а також залежностей між твердістю та режимами з’єднання пластин показав, що завдяки застосуванню SPS процесу властивості компонентів практично не змінюються.