Діагностування схильності трубної сталі до деградації властивостей внаслідок тривалої експлуатації - Никифорчин, Г.М.; Цирульник, О.Т.; Звірко, О.І.; Волошин, В.А. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2016)
Розроблено прискорений метод деградації механічних властивостей сталей магістральних трубопроводів у лабораторних умовах, який дозволяє діагностувати схильність сталей та їх зварних з'єднань до деградації внаслідок тривалої експлуатації, що дає можливість прогнозувати зміну роботоздатності трубопроводів в процесі їх експлуатації. Проведено порівняльні дослідження механічних та корозійно-механічних властивостей лабораторно та експлуатаційно деградованих сталей. За базову лабораторну методику взято відомий метод імітації деформаційного старіння металів за ГОСТ 7268–82. Апробовано новий метод моделювання експлуатаційної деградації трубних сталей за кліматичних температурних умов, який полягає у штучному деформаційному старінні попередньо електролітично наводненого металу і поєднує різні механізми деградації: деформаційного зміцнення, деформаційного старіння та розвитку розсіяної пошкодженості.