Українська сецесія: етос болю (новела М. Яцкова “Діточа грудь в скрипці”) - Ільницький, М. (Слово і Час, 2009)
На основі аналізу новели Михайла Яцкова “Діточа грудь в скрипці” розкрито філософські та естетичні засади раннього українського модернізму як мистецтва сецесії. Увага зосереджена на етосі болю і страждання, що виражає основні ідеї доби, та синтезі мистецтв.