Розвиток спіральної моделі життєвого циклу програмних систем - Алексєєв, В.А.; Терещенко, В.С. (Інститут програмних систем НАН України, 2003)
Пропонуються два нових види спіральної моделі життєвого циклу програмної системи для різних режимів розробки: доводки характеристик системи до характеристик, закладених у вимогах замовника, та створення нової версії системи після її дослідної експлуатації відповідно до нових вимог замовника. Надається узагальнена спіральна модель, в яку інтегровані характеристики перших двох моделей.