Зсувна пружність льоду в околі температури плавлення - Шейко, Н.Л.; Актан, О.Ю.; Забашта, Ю.Ф.; Ніколаєнко, Т.Ю. (Відділення фізики і астрономії НАН України, 2010)
Експериментально отримано значення динамiчного модуля зсуву льоду в температурному iнтервалi 208–273 K при частотах 0,3–2 Гц. Виявлено значне падiння модуля зсуву зi зростанням температури, починаючи з 258 K. Спостережену аномалiю пов’язують з процесом передплавлення. Показано, що з iснуючих гiпотез щодо цього процесу, з експериментом узгоджується гiпотеза про зв’язок передплавлення з утворенням промiжної структури. За експериментальними даними розраховано залежнiсть концентрацiї промiжної структури вiд температури.