Гігієнічна оцінка водопостачання об’єктів залізничного транспорту України - Петренко, Н.Ф.; Корнійко, П.І.; Мокієнко, А.В.; Коваленко, Д.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
У статті представлено аналіз проблеми забезпечення стаціонарних об’єктів (вокзали, станції, ділянки, депо) і рухомого состава (пасажирські вагони) залізничного транспорту України якісною питною водою за період 2008-2013 рр. Встановлено істотну питому вагу проб води (особливо з децентралізованих систем водопостачання), які не відповідають нормативним вимогам. Обгрунтовано необхідність впровадження на таких об’єктах колективних і індивідуальних (групових) систем доочищення і знезараження води. Акцентовано увагу на необхідності термінового внесення змін у конструкцію систем питного водопостачання пасажирських вагонів з метою підвищення їх санітарно-епідеміологічної безпеки, забезпечення ретельного дотримання режимів очищення і дезінфекції резервуарів і впровадження малогабаритних систем додаткового знезараження води.