Сравнительная характеристика физико-химических свойств и противовоспалительного действия восстановленной и нативной лечебной грязи - Кравченко, И.А.; Ларионов, В.Б.; Овчаренко, Н.В.; Коберник, А.А.; Скипа, М.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2011)
В результаті дослідження були отриманні сухі зразки лікувальної грязі, з можливістю їх подальшого відновлення. Порівняння фізико-хімічних властивостей та протизапальної дії нативної та відновленної грязі показало ідентичність їх дії. Ззапропонований метод дозволяє стандартизувати вміст солей у відновленому пелоїді, незважаючи на коливання вмісту солей в нативній його формі.