Прогнозування кінетики росту тріщини та залишкової довговічності посудин у газоподібному водні - Гембара, О.В.; Іваськевич, Л.М.; Мочульський, В.М.; Чепіль, О.Я. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Запропоновано теоретико-експериментальний підхід для прогнозування кінетики росту тріщини та визначення залишкової довговічності посудин у газоподібному водні. Побудовано кінетичні діаграми водневого розтріскування (КДВР) литої мартенситної сталі ВНЛ-1М (05Х13Н8М3) за різного тиску зовнішньої водневої атмосфери та концентрації заздалегідь поглиненого за високих температур водню, встановлено порогові значення коефіцієнта інтенсивності напружень (КІН), розраховано залишкову довговічність трубопроводу та газового балона високого тиску. Встановлено, що на першій ділянці КДВР з ростом тиску і концентрації водню зменшується порогове значення КІН, а на другій – зростає швидкість докритичного росту тріщини.