Особливості структури полікристалів кубічного BN, одержаних прямим конверсійним спіканням - Петруша, І.А.; Туркевич, В.З.; Осіпов, О.С.; Соколов, О.М.; Смірнова, Т.І.; Стратійчук, Д.А.; Сліпченко, К.В.; Ткач, В.М.; Бушля, В.М.; Білявина, Н.М.; Ошовська, А.Ю. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2017)
Вивчено особливості структури полікристалів кубічного нітриду бору (ПcBN), отриманих прямим конверсійним спіканням (ПКС) порошкових і масивних CVD матеріалів графітоподібного BN при тисках 7,7 і 10,5 ГПа у температурному діапазоні 1300–2600 градусів С. Показано, що при тиску р = 10,5 ГПа і температурі T = 2200–2300 градусів С утворюється полікристалічна структура cBN без залишкової материнської фази незалежно від її генезису і специфіки структурного стану. З подальшим підвищенням температури до 2250–2600 градусів С структурні зміни ПcBN зумовлені розвитком рекристалізації. Наведено градацію структурних станів полікристалів за розмірами зерен у діапазоні 0,01–100 мкм.