Кінетичні особливості азотування титану, зумовлені фазово-структурними перетвореннями - Матичак, Я.С. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Аналітично змодельовано високотемпературне (Т = 1000°С) азотування титану. Проаналізовано роль азоту як α-стабілізатора у формуванні тришарової дифузійної зони. Розв’язано задачу про дифузію азоту в такому неоднорідному середовищі з урахуванням переміщень міжфазних границь. Розраховано константи параболічного росту шарів, що дало можливість передбачити розподіл азоту в дифузійній зоні. Зафіксовано еволюцію (після витримок 1 і 5 h) мікроструктури дифузійного шару, зумовлену структурно-фазовими перетвореннями під час дифузії азоту.