Взаимосвязь функционального состояния сердечно-сосудистой системы и психофизиологического статуса моряков - Псядло, Э.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
За результатами проведеної медико-психофізіологічної експертизи моряків під час періодичного професійного відбору виявлено, що клініко-функціональний стан серцево-судинної системи достовірно зв’язаний не тільки з соматичними чинниками (біологічно активним віком, толерантністю до фізичних навантажень та ін.), але ж із емоційно-психічним і психофізіологічним статусом обстежених. Зроблено висновок що у системі мір щодо профілактиці захворюваності та збереження здоров’я плавскладу необхідне не тільки проведення періодичних медичних оглядів щодо виявлення стану соматичного благополуччя (у т.ч. серцево-судинної системи), але ж ї психофізіологічного контролю за станом психоемоційних та когнітивних функцій моряка, які виступають у якості предикторів загально-системного благополуччя організму і особистості.