Вимірювання усередненого розміру зерен металу з використанням фрактальної розмірності - Журавель, І.М.; Свірська, Л.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Запропоновано метод автоматизованого визначення усередненого розміру зерен на основі аналізу цифрових металографічних зображень мікроструктури експлуатованої паропровідної сталі 12Х1МФ. В його основі – вимірювання фрактальної розмірності меж зерен металу. Він дає можливість автоматизувати обчислення та аналізувати металографічні зображення з незамкнутими та розривними межами зерен без їх інтерактивного редагування.