Компонентно-орієнтований підхід до розробки програмних систем на основі інтеграції менеджерів інформаційних ресурсів - Грищенко, В.М. (Інститут програмних систем НАН України, 2005)
Розглядається метод побудови програмних систем на основі компонентної інтеграції менеджерів інформаційних ресурсів. У рамках методу визначається базова термінологія, типова схема з’єднання інтегрованого середовища та менеджерів ресурсів, структура менеджера, типові інтер фейси щодо реалізації доступу до ресурсів. Наведено опис застосування інтеграції Web-ресурсів на основі запропонованого методу.