Воднева проникність поверхневих нанокристалічних структур вуглецевої сталі - Никифорчин, Г.М.; Лунарська, Е.; Кирилів, В.І.; Максимів, О.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Досліджено водневу проникність поверхневих нанокристалічних структур, сформованих механоімпульсною обробкою на сталі 45 з використанням різних технологічних середовищ. Виявлено, що таким структурам властива істотно нижча воднева проникність порівняно з необробленою сталлю, що вказує на утворення великої кількості водневих пасток під час обробки. Зміцнений поверхневий шар схильніший також до розвитку розсіяної пошкодженості під час наводнювання, однак, може слугувати бар’єром для проникнення водню в матричний матеріал.